Η καλύτερη πλευρά για να κοιμηθεί για την πέψη και άλλα οφέλη

Η καλύτερη πλευρά για να κοιμηθεί για την πέψη και άλλα οφέλη

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η καλύτερη θέση ύπνου για να βοηθήσει η πέψη είναι η αριστερή πλευρά. Όμως, η έρευνα είναι περιορισμένη και τα περισσότερα στοιχεία είναι ανεκδοτικά.

Αυτό το άρθρο εξετάζει πώς οι θέσεις ύπνου μπορεί να επηρεάσουν την πέψη και άλλες πτυχές της υγείας ενός ατόμου, καθώς και άλλες συμβουλές για τον ύπνο καλά.

Οφέλη πέψης και αριστερός ύπνος

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο ύπνος στην αριστερή πλευρά είναι η καλύτερη επιλογή για πέψη. Ωστόσο, αν ένα άτομο επιλέγει να κοιμηθεί στο μέτωπο, στην πλευρά ή στην πλάτη του, είναι σημαντικό να χρησιμοποιούν υποστηρικτικά μαξιλάρια και ένα σταθερό στρώμα.

 • Υγεία του εντέρου: Δεν υπάρχουν ιατρικά στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι ο ύπνος από τη μία πλευρά είναι καλύτερος από την άλλη. Ωστόσο, η θέση του στομάχου είναι μια ένδειξη. Η φυσική θέση του στομάχου βρίσκεται στην αριστερή πλευρά, όπου μπορεί να αφομοιώσει τα τρόφιμα πιο αποτελεσματικά. Η βαρύτητα βοηθά τα απόβλητα να ταξιδεύουν από το λεπτό έντερο στο παχύ έντερο.
 • Βοηθήστε με την καούρα: Οι άνθρωποι που βιώνουν καούρα μπορεί να επωφεληθούν από τον ύπνο στην αριστερή τους πλευρά, καθώς ο ύπνος δεξιάς πλευράς χαλαρώνει που συνδέει τους μυς μεταξύ του στομάχου και του οισοφάγου ή του σωλήνα τροφίμων. Όταν αυτοί οι μύες συμβάλλουν, βοηθούν στον έλεγχο της διαδικασίας παλινδρόμησης οξέος. Η έρευνα έχει δείξει υψηλότερη πιθανότητα παλινδρόμησης οξέος από τον ύπνο στη δεξιά πλευρά.

Μάθετε περισσότερα για τους τρόπους βελτίωσης της πέψης εδώ.

Διαταραχές ύπνου και θέσεις ύπνου

Το Εθνικό Ίδρυμα Sleep έχει πραγματοποιήσει δημοσκοπήσεις από το 1991 για να εντοπίσει τις ύπνρες των ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2020, υπογράμμισαν ότι σημαντικός αριθμός ανθρώπων στις Η.Π.Α. αισθάνονται υπνηλία περίπου 3 ημέρες την εβδομάδα, γεγονός που συχνά επηρεάζει την καθημερινή τους ζωή.

Με τόσο υψηλούς αριθμούς, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για τις θέσεις ύπνου να λειτουργούν καλύτερα. Μια μελέτη εγκάρσιας διατομής του 2017 που διερευνά θέσεις ύπνου και κίνηση έχει δείξει ότι η κυρίαρχη θέση ύπνου είναι στο πλάι.

Πλευρικό ύπνο

Ο πλευρικός ύπνος έχει πολλά άλλα οφέλη για την υγεία εκτός από την ενίσχυση της πέψης. Ωστόσο, ένα άτομο πρέπει να υποστηρίζει επαρκώς το σώμα του με ένα σταθερό στρώμα και μαξιλάρια, ανεξάρτητα από την πλευρά που κοιμούνται. Αυτό το άρθρο εξετάζει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του ύπνου.

πλευρικά οφέλη ύπνου

 • BrainPower: Μια μελέτη του 2015 για τα ποντίκια αναφέρει ότι ο πλευρικός ύπνος βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών από τον εγκέφαλο και μπορεί να μειώσει ακόμη και τον κίνδυνο νευρολογικής νόσου.
 • Κρατήστε το ροχαλητό υπό έλεγχο: Ο ύπνος στο πλάι βοηθά να διατηρήσετε τους αεραγωγούς ανοιχτό, πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να ροχαλούν.
 • Σημείο πίεσης: Μια μελέτη του 2018 δείχνει ότι η ύπαρξη στη δεξιά πλευρά μειώνει την πίεση στους μυς της καρδιάς δημιουργώντας περισσότερο χώρο στην κοιλότητα του θώρακα. Μια παλαιότερη μελέτη αναφέρει ότι τα άτομα με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια (CHF) αισθάνθηκαν πιο άβολα όταν κοιμούνται στην αριστερή τους πλευρά.

Εάν κάποιος θέλει να κοιμηθεί στο πλευρό του, τοποθετώντας ένα μαξιλάρι στη βάση της σπονδυλικής στήλης τους θα τους βοηθήσει να διατηρήσουν αυτή τη θέση.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τα μαξιλάρια για να διευκολύνετε τον πόνο του αυχένα στους πλευρικούς στρωτήρες εδώ.

Πλευρικό ύπνο

Ο πλευρικός ύπνος μπορεί να επηρεάσει τη ροή του αίματος και να ασκήσει πίεση στο στομάχι και τους πνεύμονες. Η ανάπαυση σε ένα χέρι μπορεί επίσης να προκαλέσει μούδιασμα, ενώ ένα άτομο με προβλήματα ώμων μπορεί να έχει δυσκολίες που βρίσκονται στο πλευρό του.

Καθώς το κεφάλι τείνει να προχωρήσει όταν ένα άτομο κοιμάται στο πλευρό του, είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε ένα σταθερό και ανταποκρινόμενο μαξιλάρι. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί η ευθυγράμμιση μεταξύ του κεφαλιού και της σπονδυλικής στήλης.

Ένας άλλος τρόπος διατήρησης της σπονδυλικής στήλης και του κάτω μισού του σώματος που ευθυγραμμίζεται είναι η τοποθέτηση ενός μαξιλαριού μεταξύ των ποδιών. Αυτό μπορεί επίσης να βοηθήσει στη στήριξη των γόνατων.

Ο πλευρικός ύπνος προσθέτει πρόσθετη πίεση στο πρόσωπο, οπότε να είστε προσεκτικοί των ρυτίδων.

Μάθετε περισσότερα για τα μαξιλάρια γόνατος για τους πλευρικούς στρωτήρες εδώ.

κοιμάται στο πίσω μέρος

Το Εθνικό Ίδρυμα Sleep δείχνει ότι ο ύπνος στο πίσω μέρος είναι η πιο υγιεινή θέση για ύπνο. Ωστόσο, συνιστούν επίσης να αλλάξετε θέσεις ύπνου για να προσδιορίσετε ποιος τρόπος είναι ο καλύτερος για εσάς.

Οφέλη από τον ύπνο στην πλάτη

 • Ακόμη και η κατανομή βάρους: ο ύπνος στην πλάτη ασκεί πίεση από τους γοφούς και τους ώμους.
 • Σταθερή θέση της σπονδυλικής στήλης: Η κεφαλή, ο λαιμός και η σπονδυλική στήλη μπορούν να ξεκουραστούν σε ουδέτερη θέση.
 • Καλύτερη διαχείριση πόνου: Ένα άτομο είναι λιγότερο πιθανό να βιώσει πόνο.
 • Μειώνει την άλεση των δοντιών: ένα άτομο είναι λιγότερο πιθανό να σφίξει το σαγόνι τους ή να αλέσει τα δόντια του ενώ κοιμάται.
 • Βοηθά στην πρόληψη των ρυτίδων του προσώπου: μειώνει την πίεση στο πρόσωπο, με αποτέλεσμα λιγότερες ρυτίδες του προσώπου.

μειονεκτήματα του ύπνου στην πλάτη

Ένα σημαντικό ζήτημα με πίσω ύπνο είναι παλινδρόμηση οξέος, καθώς αυτή η θέση επιτρέπει στο οξύ να ταξιδεύει πίσω στο λαιμό.

Ο ύπνος στο πίσω μέρος μπορεί να κάνει το ροχαλητό ή τις συνθήκες του κόλπου χειρότερα. Αυτό συμβαίνει επειδή το πίσω μέρος της γλώσσας καταρρέει στον αεραγωγό, παρεμποδίζοντας την αναπνοή. Οι άνθρωποι που ροχαλούν πρέπει να προσπαθούν να κοιμούνται στο πλευρό τους.

Ένα άτομο θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακούφιση αυτών των συμπτωμάτων προσθέτοντας μαξιλάρια για να ανυψώσουν το κεφάλι του. Αυτό μπορεί επίσης να βοηθήσει με πονοκεφάλους.

Μάθετε για τα καλύτερα μαξιλάρια για τους πίσω στρωτήρες εδώ.

κοιμάται στο στομάχι

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι ειδικοί δεν συνιστούν να κοιμούνται στο στομάχι. Περιλαμβάνουν:

 • Είναι δύσκολο να διατηρηθεί η σπονδυλική στήλη σε ουδέτερη θέση, η οποία μπορεί να προκαλέσει πόνο στην πλάτη και στον αυχένα.
 • Η τοποθέτηση του κεφαλιού στη μία πλευρά μπορεί να τεντώσει το λαιμό.
 • Τα χέρια ή τα χέρια κάτω από ένα μαξιλάρι μπορεί να οδηγήσουν σε μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, πόνο και μακροπρόθεσμη βλάβη.

Για όσους κοιμούνται στο μέτωπο τους, τοποθετώντας ένα σταθερό μαξιλάρι κάτω από τους γοφούς μπορεί να σηκώσει το κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης, καθιστώντας τον ύπνο πιο άνετο.

Μάθετε για τα καλύτερα μαξιλάρια για τους στομάχι του στομάχου εδώ.

πέψη και ύπνος καλά

Το πεπτικό σύστημα είναι απίστευτα περίπλοκο. Διάφοροι παράγοντες επηρεάζουν την υγεία του εντέρου, με φούσκωμα, διάρροια, πόνο και δυσκοιλιότητα να είναι κοινές ασθένειες.

Ο ύπνος μπορεί να επηρεάσει την πέψη επειδή το στομάχι συνεχίζει να λειτουργεί ενώ ένα άτομο κοιμάται.

Η κατανάλωση λίγο πριν τον ύπνο μπορεί να έχει σημαντικό αποτέλεσμα και να οδηγήσει σε μια ποικιλία συμπτωμάτων που μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο. Αυτές περιλαμβάνουν:

 • Καρτίνες
 • Αντικατασκευή οξέος
 • Κραμπόν στομάχου
 • Κινήσεις εντέρων

Εδώ είναι μερικές συμβουλές για να βοηθήσετε στην πέψη πριν πάτε για ύπνο:

Αποφύγετε τα μεγάλα γεύματα πριν από τον ύπνο

Όπως όλες οι λειτουργικές περιοχές του σώματος, το πεπτικό σύστημα χρειάζεται αρκετό χρόνο για να ξεκουραστείτε και να ανακάμψει από την καθημερινή ζωή. Δεν είναι καλή ιδέα να φάτε ένα μεγάλο γεύμα πριν από τον ύπνο, καθώς αναγκάζει το πεπτικό σύστημα να συνεχίσει να εργάζεται. Ένα ελαφρύ σνακ, όπως ένα μήλο ή κάποιο τοστ αβοκάντο, είναι μια καλύτερη ιδέα.

σύνθετοι υδατάνθρακες, φρούτα, λαχανικά ή μια μικρή δόση πρωτεΐνης μπορεί να ασχοληθεί με τα πείνα.

τρώτε 3 ώρες πριν από τον ύπνο

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η ιδανική στιγμή για να φάτε ένα βραδινό γεύμα είναι 3 ώρες πριν πάτε για ύπνο. Αυτό δίνει το χρόνο στο στομάχι για να αφομοιώσει σωστά το φαγητό. Μετακινείται στο λεπτό έντερο και μπορεί να αποτρέψει προβλήματα, όπως η καούρα.

Μόλις ένα άτομο βρίσκεται κάτω, το περιεχόμενο του στομάχου μπορεί να αναρροί στον οισοφάγο, που μπορεί να οδηγήσει σε δυσφορία της καούρας ή στο στήθος. Η πρόσληψη τροφής προτρέπει το σώμα να απελευθερώσει ινσουλίνη, επηρεάζοντας το εσωτερικό ρολόι του σώματος ενός ατόμου και την αύξηση της αφύπνισης.

Κολλήστε με το νερό

Αποφύγετε να πίνετε καφέ αργά τη νύχτα, καθώς ο καφές είναι διεγερτικός και μπορεί να συμβάλει στην αϋπνία.

Άλλα ποτά που πρέπει να αποφεύγονται περιλαμβάνουν σόδες, τσάι με ζάχαρη και ζεστή σοκολάτα. Αυτό θα μειώσει επίσης τις πιθανότητες να ουρήσει στη μέση της νύχτας.

Μάθετε περισσότερα για τον ύπνο και την πέψη εδώ.

takeaway

Η πιο σημαντική πτυχή των προτύπων ύπνου είναι να πάρει μια καλή ποσότητα ύπνου και να προσπαθεί να δημιουργήσει μια ρουτίνα. Εάν ένα άτομο έχει θέματα κόλπων ή ροχαλητού, μια αλλαγή θέσης μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση αυτών των προβλημάτων.

Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, οι πόνοι και οι ιατρικές καταστάσεις επηρεάζουν τον ύπνο τους, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να παραμείνουν σε μία θέση για μια πιο εκτεταμένη περίοδο. Επομένως, είναι σημαντικό να βρεθεί η σωστή θέση.

Μερικά απλά τσιμπήματα στην ρουτίνα ύπνου, με επιπλέον μαξιλάρια ή μια νέα θέση, μπορεί να κάνουν τη διαφορά ανάμεσα σε έναν ειρηνικό ή ανήσυχο ύπνο.

 • Άγχος / άγχος
 • Καρδιαγγειακή / καρδιολογία
 • Γαστρεντερική / γαστρεντερολογία
 • Διαταραχές ύπνου / ύπνου / αϋπνία

Τα ιατρικά νέα σήμερα έχουν αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές για την προμήθεια και αντλεί μόνο από μελέτες που αξιολογούνται από ομοτίμους, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και ιατρικά περιοδικά και ενώσεις. Αποφεύγουμε τη χρήση τριτογενών αναφορών. Συνδέουμε τις πρωταρχικές πηγές – συμπεριλαμβανομένων των μελετών, των επιστημονικών αναφορών και των στατιστικών στοιχείων – σε κάθε άρθρο και επίσης τις απαριθμούν στο τμήμα πόρων στο κάτω μέρος των άρθρων μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζουμε ότι το περιεχόμενό μας είναι ακριβές και τρέχον διαβάζοντας την πολιτική συντακτικής μας.