subungual hematómák vs. melanoma

subungual hematómák vs. melanoma

Ha azonban a körömágy súlyos károkat okoz, vagy ha a fájdalom kezelhetetlen, akkor az embernek orvosi kezelést kell kérnie.

Az embernek szubungális hematomája lehet, ha megsérült az ujját vagy a lábujját, és:

 • Úgy tűnik hypertea magyarország https://harmoniqhealth.com/hu/hypertea/, hogy a köröm alatt vér
 • A köröm fájónak vagy gyengédnek érzi magát
 • Úgy érzi, hogy nyomás van a köröm alatt
 • A köröm elszíneződött

A mesterséges körmökkel rendelkező emberek nem lehetnek képes látni egy szubuncális hematómát. Ha valaki intenzív fájdalmat és nyomást érez, akkor el kell távolítania a mesterséges körmöt, és meg kell vizsgálni a körömágyat.

A kisebb subungual hematoma nem okoz súlyos egészségügyi problémákat. Az otthoni gyógyszerek segíthetnek a fájdalom kezelésében, amíg a sérülés gyógyul.

A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók csökkenthetik a kellemetlenséget és a duzzanatot. Ezenkívül a rizs módszer hasznos lehet kisebb szubungális hematómák esetén. A rizs a következőkre vonatkozik:

 • Nyugalom: Az érintett ujj vagy a lábujj használata korlátozza.
 • ICE: Használjon jégcsomagot a duzzanat és a fájdalom csökkentésére.
 • Kompresszió: Használjon nyomást, például egy csomagolást a területre, hogy csökkentse a vérmennyiséget.
 • Magasság: Tartsa az érintett kéz vagy láb emelkedését, hogy csökkentse a duzzanatot.

A súlyos sérülések esetén ez nem elég. A köröm bármilyen jelentős sérülése megrongálhatja vagy megszakíthatja a csontot. Az embernek orvosi ellátást kell kérnie, ha:

 • A fájdalom elviselhetetlen
 • A sérülés csecsemővel vagy gyermekével történt
 • A vérzés ellenőrizhetetlen
 • Van egy vágás vagy megszakítás
 • A köröm alapja megsérül
 • Sérülés nélkül, minden köröm sötét vagy elszíneződött

Az orvosnak előfordulhat, hogy el kell távolítania a súlyosan sérült körömet, vagy öltéseket kell használnia a mély vágásokhoz.

A sérült köröm néha nem távolítják el, hanem fedezetként használják a körömágy védelmére, amíg gyógyul. Előfordulhat, hogy a sérült szöget később el kell távolítani.

Amikor a sérült körömágy gyógyul, a vérzés megáll, és új köröm növekedni fog.

Ha egy orvos azt gyanítja, hogy a csont megszakad, akkor röntgenfelvételeket rendelhet. A törött ujjhegyeket néhány hétig kemény szilánkkal lehet lefedni, hogy elősegítsék a gyógyulást és megvédjék a területet a további sérülésektől.

Az orvos elvégezheti a köröm -trefinációnak nevezett eljárást, hogy a vért a köröm alól kiszivárogtatja. Ez segíthet a fájdalom és a nyomás enyhítésében.

Az orvos egy kis lyukat készít a körömben lézerrel vagy tűvel. Ezután a területet kötszerrel lehet csomagolni, és akár 3 napig is lefolyhat.

Ezt az eljárást nem szabad otthon megkísérelni, mivel fertőzéseket vagy további sérülést okozhat a körömágyban.

A fertőzés lehetséges jelei a következők:

 • Folyadék vagy gömb, amely a köröm alól származik
 • Megnövekedett duzzanat vagy fájdalom
 • Piros csíkok a bőrben
 • Láz
 • Hő vagy lüktető érzés az ujjban vagy a lábujjban
 • Túlzott bőrpír a sérülés területén

Ha ezeknek a tüneteknek bármelyike megjelenik, azonnal keresse meg orvosát.

Subungual hematómák vs. melanoma

Bár ez ritka, a melanoma köröm vagy körmök alatt előfordulhat. A melanoma a bőrrák leghalálosabb formája.

A daganat szubungális hematoma lehet. A melanoma sötét jelet okozhat a köröm alatt. Ez azonban általában nem okoz fájdalmat, és nem kapcsolódik a sérüléshez.

Beszéljen az orvossal a szokatlan jelekről vagy a köröm színekről, amelyek sérülés nélkül jelentkeznek.

Egy kisebb szubunguális hematoma általában az idő múlásával gyógyul kezelés nélkül. A csapdába esett vért végül újra megújítják, és a sötét jel eltűnik.

Ez 2–3 hónapot vehet igénybe egy körömnél, és legfeljebb 9 hónapig tarthat egy körmöket.

Ha a körömágy súlyos károsodást okoz, akkor a köröm megsemmisülhet vagy repedhet, amikor visszahúzódik. Vagy nem lehet újjáéledni. Ez azonban ritka, és megakadályozható, hogy sérülés esetén orvoshoz forduljon kezelésre.

 • Vér/hematológia
 • Melanoma/bőrrák

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési iránymutatásokkal rendelkeznek, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, tudományos kutatásokból származnak intézmények, orvosi folyóiratok és egyesületek. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.

Hirtelen csecsemőhalál -szindróma: Új, biztonságos alvási irányelvek, amelyeket kiadtak

A hirtelen csecsemőhalál -szindróma a halál oka az 1 év alatti csecsemők számára. Egy új politikai nyilatkozatban az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia frissítette ajánlásaikat, hogy segítsék a szülőket és gondozókat a csecsemők védelmében a váratlan alvással kapcsolatos halál ellen.

A hirtelen csecsemőhalál -szindrómát (SIDS) – amelyet „COT -halálnak” is neveznek – úgy definiálják, mint egy látszólag egészséges, 12 hónapos vagy annál fiatalabb csecsemő váratlan halálát, leggyakrabban alvás közben.

évente mintegy 3500 csecsemő az Egyesült Államokban hal meg alvással kapcsolatos okokból, ideértve a véletlen fulladás és az ágyban lévő megfojtást.

A Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC) szerint, míg az SIDS általános aránya az 1990 -es évek eleje óta esett vissza, a csecsemők körében a véletlenszerű fulladás és a megfojtás aránya emelkedett, elérve a 21,4 haláleset 100 000 -nél. Élő születések 2014 -ben. A kiállítás San Francisco -ban, Kalifornia, a szervezet új politikai nyilatkozatot mutat be, amely frissített iránymutatásokkal rendelkezik, hogy a csecsemő alvási környezetét biztonságosabbá tegye.

„Tudjuk, hogy a szülőket eláraszthatják egy otthoni új csecsemő, és világos és egyszerű útmutatást akarunk adni nekik arról, hogyan és hol kell aludni csecsemőiket” – mondja a vezető nyilatkozat szerzője Dr. Rachel Moon, a Virginiai Egyetem Általános Gyermekorvosának és az AAP tagjának.

Kerülje el a lágy ágyneműt, a játékokat és a kiságy lökhárítókat az alvási területeken

Először is, a nyilatkozat szerzői azt javasolják, hogy a csecsemőt a hátára helyezzék egy szilárd alvási felületre, például egy kiságyra vagy basszusgitár, és a felületnek szorosan illeszkedő lapot kell tartalmaznia.

A szülőknek és gondozóknak a kiságyat vagy a basszusgitárt is csupasznak kell tartaniuk; Kerülni kell a puha ágyneműt – például a takarókat és a párnákat -, csakúgy, mint a lágy játékok és a kiságy lökhárítók.

A szerzők megjegyzik, hogy a csecsemőknek a legnagyobb kockázata a SIDS -nek 4 hónapos koráig, de egyre több bizonyíték van arra, hogy a lágy ágynemű veszélyes lehet a csecsemők számára ebben a korban. Kerülni kell a

csecsemőknek a füst, az alkohol és a tiltott gyógyszerek kitettségét is, a szerzők kijelentik, mivel ez növeli a SIDS kockázatát.

A házirend -nyilatkozat további ajánlásai a következők:

 • Kínáljon egy cumit a csecsemőnek szünetkor vagy lefekvéskor
 • Kerülje az otthoni monitorok használatát vagy Kereskedelmi eszközök – például ékek vagy pozicionálók -, amelyek azt állítják, hogy alacsonyabbak a SIDS kockázata
 • Gondoskodjon arról, hogy a csecsemők megkapják az összes ajánlott oltást
 • A felügyelt hasi időt, amikor a csecsemő ébren van. Segítségfejlesztés.

A nyilatkozat szerzői azt is javasolják, hogy a csecsemő aludjon ugyanabban a hálószobában, mint a szüleik; Az AAP szerint a szobamegosztás akár 50 % -kal csökkentheti a SIDS kockázatát.

Mindaddig, amíg a gyermek 12 hónapos lesz, a csecsemőnek nem szabad ugyanazt az alvási szolgálatot megosztani, mint a szülők; Ezzel növelheti az overlay kockázatát, amikor a szülő tovább gurulhat a gyermekhez, ami fulladást okozhat.

“A szülőknek soha nem szabad a csecsemőt kanapén, kanapéra vagy párnázott székre helyezniük, akár önmagában, sem pedig egy másik személlyel. Tudjuk, hogy ezek a felületek rendkívül veszélyesek. ”

Dr. Rachel Moon

A szoptatás megóvhat a SIDS ellen, de óvatosság szükséges

A házirend-nyilatkozat a SIDS elleni védő intézkedés szoptatását vizsgálja, de A szerzők azt javasolják, hogy a csecsemőt a etetés után közvetlenül a saját különálló alvási helyükre helyezzék.

„Ha a babáját táplálja, és úgy gondolja, hogy még a legkisebb lehetőség is van arra, hogy elaludjon, etetje a babáját az ágyán, nem pedig egy kanapé vagy párnázott szék. . Lori Feldman-Winter, a SIDS munkacsoportjának tagja.

Abban az esetben, ha egy anya elalszik a szoptatás közben, Dr. Feldman-Winter azt mondja, hogy a csecsemőt közvetlenül az ébredés után a saját ágyába kell helyezni,

“Ott van Nem szabad párnák, lemezek, takarók vagy egyéb elemek, amelyek akadályozhatják a csecsemő légzését vagy túlmelegedést okozhatnak ” – tette hozzá.

Frissített ajánlásaik részeként az AAP azt sugallja, hogy az egészségügyi szolgáltatók „nyitott és nem ítélkezési” beszélgetéseket folytatnak a szülőkkel a csecsemő alvási gyakorlatáról.

Ezenkívül felszólítják a médiát és a hirdetőket, hogy hívják fel a biztonságos alvási ajánlások tudatosítását azáltal, hogy képeket és üzeneteket reklámoznak a nagyközönség számára.

„Szeretnénk megosztani ezeket az információkat oly módon, hogy nem ijeszti a szülőket, de segít megmagyarázni a nem biztonságos alvási környezet által okozott valós kockázatokat” – mondja Dr. Moon. «Tudjuk, hogy biztonságosabbnak tarthatjuk a csecsemőt anélkül, hogy sok pénzt költenek az otthoni megfigyelő eszközökre, de egyszerű óvintézkedéssel.»

Olvassa el egy olyan tanulmányt, amely részletezi, hogy a szerotonin szerepet játszik a SIDS -ben.

 • Gyermekgyógyászat/Gyermekek egészsége
 • Alvás/alvási rendellenességek/álmatlanság

A cukor csak 12 nap elteltével megváltoztatja az agyi kémiát

A sertések új kutatása azt találja, hogy a cukorbevitel megváltoztatja az agy jutalomfeldolgozási áramkörét, mint az addiktív gyógyszerek.

Amikor valami újat megtanulunk, vagy valami kellemeset tapasztalunk, az agyunk jutalomrendszere aktiválódik. A természetes agyi vegyi anyagok segítségével több agyterület kommunikál egymással, hogy segítsen nekünk megtanulni és megismételni a tudásunkat és a jólétünket.

A neurotranszmitter -dopaminra támaszkodva a jutalomrendszer számos alapvető emberi tapasztalat magyarázatát segíti, mint például a szerelem, a szexuális öröm és a barátokkal töltött idő.

Bizonyos anyagok, például a drogok, eltérítik az agy jutalomrendszerét, „mesterségesen” aktiválva. A függőség mögött meghúzódó mechanizmus az agy, hogy az agy, hogy ismételje meg az örömkeresési viselkedést.

De van -e ilyen anyag a cukor? És ha igen, segít -e magyarázni a cukros ételek iránti vágyat?

Az Egyesült Államok Theron Randolph nevű tudós az 1950 -es években az „élelmiszer -függőség” kifejezést hozta létre bizonyos ételek, például tej, tojás és burgonya kényszeres fogyasztásának leírására.

Azóta az ezt a koncepciót feltáró tanulmányok vegyes eredményeket hoztak, és néhány szakértő azt állítja, hogy az élelmiszer -függőségről szólva kissé szakaszos.

Az új kutatások segítenek rávilágítani az ügyre, ahogyan Michael Winterdahl, a dán Aarhus Egyetem Klinikai Orvostudományi Tanszékének egyetemi docens, és kollégái megvizsgálták a cukorbevitel hatását a jutalmazási áramkörre a jutalmazási áramkörre a jutalomáramkörben sertések agya.

A kutatók eredményeiket a Scientific Reports folyóiratban tették közzé.

„Főbb változások” 12 nap után

A tudósok elemezték a cukorbevitel hatását a hét női göttingen minipigre, komplex PET képalkotási technikákkal, opioid receptor agonistákkal és dopamin receptor antagonistákkal, hogy megvizsgálják Az állatok agyi jutalmazási rendszerei.

A csapat 12 egymást követő napon 1 órán keresztül hozzáférést adott a Minipigs szacharóz -megoldáshoz, majd az utolsó cukort adag után 24 órával újratöltötte a szkennelést.

Öt minipigumból álló alcsoportban a csapat egy további PET -szkennelési munkamenetet alkalmazott az első cukor kitettsége után.

„Mindössze 12 napos cukorbevitel után jelentős változásokat láthattunk az agy dopamin- és opioid -rendszereiben” – jelentette ki Winterdahl.

„Valójában az opioid rendszer, amely az agy kémiájának része, amely a jóléthez és az örömhez kapcsolódik, már aktiválták az első bevitel után”-tette hozzá a tanulmány vezető szerzője. A cukorfelvétel után <

Miért

lehet a cukor addiktív végzések elvégzése, a megállapítások a kutatók következtetései azt sugallják, hogy „a szacharózban magas élelmiszerek az agyi jutalom áramkörét olyan módon befolyásolják, mint amennyire az addiktív gyógyszerek fogyasztásakor megfigyeltek. . ””

A vezető kutató elmagyarázza, hogy a megállapítások ellentmondtak a kezdeti elvárásainak. «Nem kétséges, hogy a cukornak számos fiziológiai hatása van, és számos oka van annak, hogy ez nem egészséges.»

„De kételkedtem abban, hogy a cukor milyen hatással van az agyunkra és a viselkedésre, és reméltem, hogy képes leszek megölni egy mítoszot.” Folytatja, hogy hangsúlyozza a cukorbevitel addiktív aspektusait.

“Ha a cukor csak 12 nap elteltével megváltoztathatja az agy jutalomrendszerét, amint azt a sertések esetében láttuk, el tudod képzelni, hogy a természetes ingerek, például a tanulás vagy a társadalmi interakció a háttérbe kerülnek és helyettesítve cukor és/vagy más „mesterséges” ingerekkel.

Michael Winterdahl

„Mindannyian keresünk a dopaminból származó rohanást, és ha valami jobb vagy nagyobb rúgást ad nekünk, akkor ezt választjuk” – magyarázza.

Relevánsak -e a sertésmodellek?

A kutatók elmagyarázzák a minipigumok választását is, mint modellt, amelyben megvizsgálhatják a cukornak az agyra gyakorolt hatásait.

Azt mondják, hogy a korábbi vizsgálatok patkányokat használtak, de még akkor is, ha ezeknek a rágcsálóknak a cukor iránti vágya van, a homeosztatikus mechanizmusuk – amelyek elősegítik a súlygyarapodást és az anyagcserét – „jelentősen különböznek az emberektől”.

„Természetesen ideális lenne, ha a tanulmányokat magukban az emberekben lehet végezni, de az embereket nehéz ellenőrizni, és a dopaminszintet számos különféle tényező modulálhatja” – magyarázza Winterdahl.

„Befolyásolja őket, amit eszünk, akár a telefonunkon játszunk, vagy ha új romantikus kapcsolatba lépünk a vizsgálat közepén, az adatok nagy eltéréseivel.”

„A sertés jó alternatíva, mivel az agya összetettebb, mint egy rágcsáló, és […] elég nagy ahhoz, hogy a mély agyi struktúrákat az emberi agyi szkennerek segítségével képezze meg.”

 • Alkohol/függőség/illegális drogok
 • Neurológia/idegtudomány
 • Táplálkozás/étrend

Az elhízás genetikai kockázatához kapcsolódó cukros italok

Azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztanak cukros italokat Orvostudomány), 2012. szeptember 21 -én kiadás.

A szerzők azt írták, hogy tanulmányuk további bizonyítékokat szolgáltat, amelyek bizonyítják, hogy a genetikai és a környezeti tényezők együtt járnak az elhízás kockázatának növelésében.

Senior szerző, Lu Qi, a Táplálkozási Minisztérium asszisztens professzora elmondta:

“Első alkalommal három prospektív kohorsz reprodukálható bizonyítékait nyújtja be a genetikai és étkezési tényezők bemutatására. -Cukorral édesített italok-kölcsönösen befolyásolhatják a testtömegre és az elhízás kockázatára gyakorolt hatásaikat. Az eredmények motiválhatják a genomi variáció és az emberi egészséggel kapcsolatos környezeti tényezők közötti kölcsönhatások további kutatását. ”

A cukorral édesített italfogyasztás világszerte gyorsan növekedett

Az elmúlt harminc évben a cukorral édesített italok (SSB) globális fogyasztása jelentősen megnőtt. A Yale Rudd Élelmezési Politikai és Elhízási Központ tudósai 2011 októberében számoltak be arról, hogy a cukros szóda az első számú kalóriaforrás az amerikai tinédzserek étrendjében.

A korábbi tanulmányok a cukros italok, az elhízás és néhány krónikus betegség, például a cukorbetegség közötti összefüggésre mutattak. Egy 2006 -os Harvard Health levél összekapcsolta az elhízás robbanását a cukros italok magas fogyasztásához.

Contents